برنامه نویسی فرانت اند چیست؟
در اولین قدم برای آشنایی با برنامه نویسی فرانت اند و اینکه برنامه نویس فرانت کیست، باید در ابتدا با Front End و مفهوم آن آشنا شوید.
مقاله ای که پیش روی شماست مباحثی چون برنامه نویسی front-end، مواردی که برای یادگیری نیاز دارید و تفاوت آن با سایر برنامه نویسی ها را در خود دارد. پس با ما همراه باشید.
Front end (فرانت اند) چیست؟
به بخشی از نرم افزار یا یک وبسایت که توسط شما و کاربران دیده می شود، فرانت اند می گویند که شامل کدهایی است که بیننده قادر به درک آن ها نیست و در قالب بصری و گرافیکی به او نشان داده می شود تا موجب سهولت در استفاده از آن شود. که شامل فرم هایی برای وارد کردن اطلاعات، تصاویر، صوت، ویدئو و به طور کلی هرچیزی که توسط کاربر قابل درک باشد می شود.
دو بخش اصلی به نام های طراحی و توسعه رابط کاربری وجود دارد در این نوع برنامه نویسی وجود دارد. در بخش اول، یعنی طراحی کسانی که وظیفه طراحی را بر عهده دارندبه وسیله نرم افزارها و یا سایت های مختص به این کار قسمت ظاهری سایت یا نرم افزار را طراحی می کنند.
سپس بخش توسعه رابط کاربری آن شمایل را در قالب کدهایی مانند HTML, CSS و JAVA SCRIPT پیاده سازی می کنند. کدهای نوشته شده در مرورگر شما پردازش شده و اجرا می شوند که البته این کدها در دسترس کاربر نیز هست و می تواند آن ها را مشاهده کند.
بخش دیگری در طراحی سایت یا نرم افزار به نام بک اند نیز وجود دارد که در مقاله ای جدا به توضیح آن می پردازیم.
برنامه نویسی Front end و زبان های آن
با پیشرفت تکنولوژی، مخصوصا در حوزه برنامه نویسی می توانید با زبان های بسیاری این کدنویسی ها را انجام دهید. با این حال 3 زبان اصلی و مهم وجود دارند که یادگیری آن برای تمام برنامه نویسان واجب است. این زبان ها html, css و جاوا اسکریپت هستند که با گذر زمان دارای نسخه ها و قالب های متفاوتی شدند که به عنوان مثال می توان به تایپ اسکریپت که یکی از نسخه های ارتقا یافته جاوا است اشاره کرد.
HTML
در واقع این یک زبان برنامه نویسی نیست، یک زبان نشانه گذاری است که در نقش هسته اصلی صفحات قرار می گیرد. منظور ما از نشانه گذاری این است که کدهای html یک فایل متنی هستند که به وسیله تگ های مختلف اجزای آن از هم جدا شده اند و برای ساختار صفحه های وب استفاده می شوند.
CSS
این نام که مخفف عبارت Cascading Style Sheets است با هدف مشخص کردن استایل اجزای مختلف بکار می رود. بنابراین شما تمام اجزای یک سایت را به وسیله html نشانه گذاری می کنید و سپس با css استایل و ظاهر آن ها را طبق سلیقه خودتان تعریف می کنید. و این به این معنی است که طراح می تواند بدون محدودیت از تمام خلاقیت خود استفاده کند.
Java script
این زبان، یعنی جاوا اسکریپت پردازش را در سمت کاربر انجام می دهد و برنامه نویس فرانت اند با کمک این زبان به پویانمایی صفحات می پردازد. به عنوان مثال زمانی که بر دکمه ای کلیک می کنید و پردازش و عملیات ارسال به سرور انجام می شود این جاوا اسکریپت است که این کار را برای شما انجام می دهد.
مهارت های مورد نیاز برای برنامه نویسی فرانت اند
تا اینجای مقاله با برنامه نویسی فرانت اند آشنا شدید. در ادامه می خواهیم به بررسی مهارت هایی بپردازیم که بخش توسعه به آن نیاز دارد چون یکی از بخش های مهمکسب و کارهایی است که دارای وبسایت هستند. به این دلیل مهم است چون اولین برخورد مشتری و صاحب کسب و کار در اینترت سایت آن است که برای برقراری ارتباط بسیار تاثیرگذار است.
به عنوان مثال سایت را در نظر بگیرد که وارد آن شده اید ولی چیزی برای شما نمایش داده می شود چندان دلچسب نیست و به راحتی نمی توانید با آن کار کنید و سایتی دیگر را در نظر بگیرد که ظاهری بی نقص دارد و شما به سرعت می توانید در آن پاسخ خود را پیدا کنید.
حال انتخاب شما کدام است؟
به همین دلیل شخص یا تیمی که این مسئولیت را بر عهده می گیرد باید مهارت ها و تخصص های مختلفی داشته باشد که در ادامه با هم آن ها را بررسی می کنیم.
یادگیری HTML, CSS و Java Script
برای اینکه یک فرد حرفه ای در زمینه فرانت اند (Front End) شوید باید در قدم اول این سه زبان را یاد بگیرید. از آنجایی که یادگیری این حوزه از برنامه نویسی نسبت به سایر آن ها راحت تر می توانید از منابع زیادی در اینترنت استفاده کنید تا به روند یادگیری خود سرعت ببخشید.
آشنایی با کتابخانه ها و فریمورک های Javascript
استانداردهای زیادی در زبان جاوا اسکریپت وجود دارد که می توانید با تنوع زیادی ایده های خود را پیاده سازی کنید. به همین منظور گه گاهی فریمورک هایی به آن اضافه می شود. پس اگر می خواهید در کار حرفه ای تر شوید باید با ان ها آشنایی داشته باشید که می توان از آن ها به Vu.js و Angular اشاره کرد.
اصول طراحی واکنش گرا
استاندارد یک رابط کاربری این است که عملکرد آن در پلتفرم های مختلف با مشکل مواجه نشود و واکنش متناسبی داشته باشد. اگر رابط کاربری طراحی درستی نداشته باشد باعث افت کارایی و در نهایت ارزش سایت یا برنامه می شود که می تواند در طی مدتی بازدهی کسب و کار شما را کاهش دهد.
یادگیری نرم افزارهای گرافیکی
گاهی اوقات پیاده سازی یک صفحه وب دارای پیچیدگی های بالایی در المان ها دارد. به همین منظور قبل از شروع کدنویسی بهتر است طرح آن را با نرم افزاری مانند فتوشاپ طراحی کنید. نرم افزارهای دیگری نیز هستند Adobe XD و فیگما هم هستند که می توانید از آن ها هم استفاده کنید.
پس بلد بودن یکی از آن ها ضروری است.
خلاقیت
خصوصیت ویژه یک طراح Front End استفاده از طرهایی خلاقانه و کاربرپسند است. طراحی موفق است که رابط کاربری مناسب و زیبا، مطابق با استانداردهای ظاهری ایجاد کند. همین خصوصیت است که طراحان را با یکدیگر متمایز می کند.
از راه های تقویت خلاقیت می توان به دیدن کارهای مشابهی که توسط دیگران طراحی شده است اشاره کرد که بسیاری از آن ها از استانداردهای بالایی در طراحی استفاده کرده اند. نقات قوت آن ها را مشاهده و درک کنید و از آن ها الهام بگیرید.
اصول تجربه کاربری
شناخت نیازهای کاربر چیزی است که یک توسعه دهنده باید رد آن مهارت داشته باشد. او باید بگوه ای رابط کاربری را ظراحی کند که بهترین تجربه را برای کاربر به همراه داشته باشد. در واقع شناخت کاربر و نیازهایش رمز موفقیت یک برنامه نویس فرانت اند است که بهترین طراحی را طبق همان نیازها انجام دهد.
تفاوت برنامه نویس فرانت اند و طراح رابط کاربری
در مطالب بالا گفتیم که دو بخش طراحی و توسعه رابط کاربری وجود دارد که به تجربه کاربری UX و به بخش طراحی UI گفته می شود. در این مقاله می توانید در مورد تجربه کاربری یا UX بیشتر بدانید.
UX نحوه برخورد و تعامل کاربر با سایت یا نرم افزار و چونگی آن را مشخص می کند. UI نیز نحوه نمایش آنچه که هست تعیین می کند که هر دو بخش مکمل یکدیگر هستند.
بنابراین طراح تجربه کاربری (UX) مشخص می کند که در صفحه چه المان هایی وجود داشته باشد و از آن سو تیم UI (طراح رابط کاربری) در مورد پیاده سازی آن المان ها تمرکز دارد. این دو تیم یا دو نفر در کنار هم بخش فرانت اند را به وجود می آورند.
نتیجه گیری
با نگاه اجمالی که به این حوزه، یعنی برنامه نویسی فرانت اند کردیم متوجه شدیم که در قدم اول به چه مهارت هایی نیاز دارد و در قدم دوم چه کارهایی را باید انجام بدهد. در ادامه متوجه شدیم که تفاوت یک طراح UI و طراح UX چیست و اینکه این دو مکمل یکدیگر هستند و به نوعی به هم وابستگی دارند. در مقالات آینده به توضیح تخصصی تر در مورد این دو حوزه برنامه نویسی خواهیم پرداخت.
شرکت فنی مهندسی آروند – ارائه دهنده خدمات سئو، دیجیتال مارکتینگ، طراحی و ساخت سایت و برنامه نویسی